Δράσεις του Κέντρου Πρόληψης ΔΙΑΥΛΟΣ

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Λακωνίας «ΔΙΑΥΛΟΣ» εντάσσεται στο Εθνικό Δίκτυο Κέντρων Πρόληψης και στελεχώνεται από άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό, που περιλαμβάνει ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητική υπάλληλο. Εφαρμόζει  προγράμματα πρόληψης, βασισμένα στη φιλοσοφία της αγωγής και της προαγωγής της υγείας και επιδιώκει την ευαισθητοποίηση των φορέων και των πολιτών των τοπικών κοινωνιών, με σκοπό την ενεργοποίησή τους στον αγώνα της πρόληψης. Τα προγράμματα που αναπτύσσονται απευθύνονται σε γονείς,εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Το Κέντρο αυτό κάνει παρεμβάσεις στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο σχολείο μας έχει γίνει ήδη μια  τέτοια παρέμβαση  στις 20 Δεκεμβρίου 2017. Συγκεκριμένα:

α)  20/12/2017:

το Κέντρο Πρόληψης σε συνεργασία με τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Λακωνίας κ. Βαφάκου Βασιλική και τον Δ/ντή του 1ου Γυμνασίου  Σπάρτης κ. Σακελλαρόπουλο Ανδρόνικο,  υλοποίησε με τις  κυρίες  Καργάκου Κατερίνα  και την  Υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ κα Βαφάκου Βασιλική  μία (1)  τρίωρη  βιωματική  παρέμβαση  στη Γ1΄ τάξη με θεματική: «Διαφορετικότητα στο σχολικό περιβάλλον».

Το  Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Λακωνίας «ΔΙΑΥΛΟΣ» διοργανώνει συχνά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και των δυο βαθμίδων εκπαίδευσης. Πρόσφατα διοργάνωσε Σεμινάριο Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με προγράμματα πρόληψης, προκειμένου να ασκηθεί επιρροή στη συμπεριφορά των εφήβων και τα οποία πρέπει  να υλοποιούνται στα πρώτα εφηβικά χρόνια. Θεωρήθηκε αναγκαίο να εκπαιδευτούν οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  στην εφαρμογή υλικών πρόληψης των ψυχοτρόπων ουσιών και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

β)  22, 26, 31/01-2017  και  02/02/2018

Το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» διοργάνωσε  βιωματικό σεμινάριο εκπαιδευτικών Δ/θμιας Εκπ/σης για την εφαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού «Ξέρω τι ζητάω», ένα υλικό πρόληψης που έχει προκύψει από την πολυετή συνεργασία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, δομών Πρόληψης και του Ευρωπαϊκού και Εθνικού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά, με τη συμμετοχή, ως εταίρου, του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα». Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και καλύπτει θέματα όπως οι κοινωνικές επιρροές, οι δεξιότητες ζωής και η πρόληψη της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών.

Το σεμινάριο, συνολικής διάρκειας δεκαέξι ωρών, πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» στη Σπάρτη, στις 22, 26, 31/01  και 02/02 2018 και από  17:00 ως 21:00 με εκπαιδεύτριες τις κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα και Καργάκου Κατερίνα. 

Από το σχολείο μας το σεμινάριο αυτό παρακολούθησαν τρεις εκπαιδευτικοί: η κα Αντωνία Χίου,η κα Ευγενία Παρίση και η κα Λαμπρινή Βλαχάκη.

Επισημαίνεται ότι η συνεργασία του σχολείου μας με το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα, τόσο με τη συμβολή του στη διεξαγωγή της Θεματικής Εβδομάδας από 5-9 Μαρτίου 2018, όσο και με την διεξαγωγή ενημερωτικών συζητήσεων με τους γονείς του σχολείου μας το Μάρτιο του 2018.

Μοιραστείτε το Άρθρο: