Το σχολείο μας ανακυκλώνει!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Α1 και Α2 του σχολείου μας, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Περιφερειακού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου (ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου),  παρακολούθησαν την Τετάρτη, 01-11-2023 την εκδήλωση έναρξης λειτουργίας του Πιλοτικού προγράμματος χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων αστικών αποβλήτων μέσω Γωνιών Ανακύκλωσης στον Δήμο Σπάρτης, που  πραγματοποιήθηκε  στον χώρο του Πολυκέντρου Ανακύκλωσης – 2ο σημείο τοποθέτησης: Πεζοδρόμιο στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, πλησίον του συγκροτήματος 2ου & 3ου Γυμνασίου – 2ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης.

Το Πολυκέντρο διαθέτει σύστημα επεξεργασίας των υλικών (συμπίεση για τα πλαστικά και μεταλλικά και θρυμματισμός για τα γυάλινα), ώστε να ελαχιστοποιούνται οι όγκοι των υλικών που θα ανακυκλώνονται χωριστά στην πηγή και να μειώνεται το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μεταφοράς των ανακυκλούμενων υλικών. Επίσης, διαθέτει εξοπλισμό που πραγματοποιεί αυτόματα την παραλαβή, αναγνώριση, αρχική επεξεργασία και αποθήκευση σε κάδους των πλαστικών, μεταλλικών και γυάλινων υλικών, αντίστοιχα.

Για κάθε συσκευασία (από αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, πλαστικό και γυαλί) που οι καταναλωτές τοποθετούν στα μηχανήματα των Πολυκέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, κερδίζουν χρήματα με τη μορφή εκπτωτικών κουπονιών. Για κάθε μία επιστρεφόμενη συσκευασία, ο καταναλωτής αποκομίζει 0,03€. Δηλαδή για κάθε 33 συσκευασίες που ανακυκλώνει κερδίζει 1€. Εναλλακτικά, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να δωρίσει τα χρήματα τα οποία κερδίζει με το πάτημα ενός κουμπιού στο κοινωνικό κεφάλαιο που συγκεντρώνεται υπέρ κάποιου επιλεγμένου κοινωνικού σκοπού (κίτρινο κουμπάκι).

Τα παιδιά, αφού ενημερώθηκαν διεξοδικά από τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, κύριο Σταύρο Αργειτάκο, για τη λειτουργία του πιλοτικού προγράμματος χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων αστικών αποβλήτων, συμμετείχαν ενεργά στο Πρόγραμμα ανακυκλώνοντας γυάλινες συσκευασίες που έφεραν μαζί τους και αποκόμισαν 21 λεπτά.

Το 1ο Γυμνάσιο -γνωστό για την περιβαλλοντική  και φιλανθρωπική του δράση (συγκέντρωση πλαστικών καπακιών για την προμήθεια αναπηρικών αμαξιδίων για συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη) στο εξής  θα συμμετέχει  συστηματικά  και στην ανακύκλωση των προβλεπόμενων συσκευασιών, διαθέτοντας το ποσό που θα προκύπτει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

                  

 

 

Μοιραστείτε το Άρθρο: