Προσοχή στη χρήση στιλό-λέιζερ από ανήλικους!

Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπάρτης εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή στους ανήλικους, καθώς όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μέσω της χρήσης των εν λόγω συσκευών, διατρέχουν κίνδυνο να αυτοτραυματιστούν ή να τραυματίσουν άλλους.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σπάρτης έχει ως εξής:

«Mε αφορμή δημοσίευμα της με τίτλο “Αγόρι εννέα ετών από το Βόλο έχασε την όραση του από στιλό με πράσινο λέιζερ” της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” από 22-6-2018 και σε εκτέλεση της με αριθμό 6993/29-6-2018 παραγγελίας της κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ανηλίκους σχετικά με την επικινδυνότητα των εν λόγω συσκευών-δεικτών laser που διατίθενται στην αγορά από την Κίνα με ανεπαρκή και ελλιπή πιστοποίηση και τον σοβαρότατο κίνδυνο που διατρέχουν να αυτοτραυματιστούν ή να τραυματίσουν άλλους. Επιπροσθέτως δεν υπάρχει κεντρικός ελεγκτικός μηχανισμός πιστοποίησης της ενέργειας που εκπέμπει η κάθε συσκευή και η διάθεση τους γίνεται εύκολα ακόμη και από το διαδίκτυο. Το πρόβλημα δημιουργείται από το χρώμα του λέιζερ γιατί το πράσινο και το μπλε χρώμα είναι ακόμα πιο επικίνδυνο από τα αντίστοιχα παιχνίδια που εκπέμπουν κόκκινη ή πορτοκαλί δεσμίδα λόγω της εξαιρετικά ισχυρής συχνότητας τους. Αυτά τα λέιζερ είναι τόσο ισχυρά ώστε να μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα. Είναι σας ένας μεγεθυντικός φακός που καίει ένα συγκεκριμένο τμήμα ενός χαρτιού.

Προς αποφυγή τέτοιων κρουσμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης παρακαλούμε τους γονείς, εκπαιδευτικούς (με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς) και όσους άλλους έχουν την επιμέλεια ανηλίκων, να μην αγοράζουν τέτοιους δείκτες λέιζερ στα παιδιά, διότι δεν είναι παιχνίδια. 

Μοιραστείτε το Άρθρο: