Ολοκλήρωση της Θεματικής Εβδομάδας στο 1ο Γυμνάσιο

“Ήρθα πεινασμένος και φεύγω χορτασμένος!”

Αυτά ήταν τα λόγια ενός μαθητή μας όταν  ρώτησε η Κοινωνική Λειτουργός κ. Γκουντούνα Ασπασία τι αποκόμισαν τα παιδιά από την παρουσία του Κέντρου Πρόληψης Ν. Λακωνίας “Διαύλου” στο σχολείο μας στη διάρκεια της θεματικής εβδομάδας, 5-9 Μαρτίου,  μια  εβδομάδα πλούσια σε δραστηριότητες, ομιλίες, παρουσιάσεις, βιωματικά εργαστήρια και επισκέψεις.

Πράγματι, χάρη κυρίως στη συνδρομή πολλών εξωτερικών φορέων, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν πολλά χρήσιμα πράγματα που αφορούν στην καθημερινότητά τους και τους απασχολούν έντονα.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της Θεματικής Εβδομάδας του σχολείου μας στήριξε με την καθημερινή παρουσία του το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας «Δίαυλος», μέσω των επιστημονικών στελεχών του, τις κες Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγο,  Γκουντούνα Ασπασία & Καργάκου Κατερίνα  – Κοινωνικούς Λειτουργούςπου  πραγματοποίησε παρεμβάσεις στους μαθητές της Β΄ Τάξης   και δούλεψε βιωματικά στη θεματική των Εξαρτήσεων –  βασισμένες στο εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης Δ/βάθμιας εκπαίδευσης «Ξέρω τι Ζητάω».  Αναλυτικά: τη Δευτέρα στο Β1, Β2, Β3 (για 2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο:  «Να είναι κανείς μέλος της ομάδας ή να μην είναι;» την Τρίτη στο Β1, Β2, Β3 (για 2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Επιλογές – Οινοπνευματώδη, κίνδυνος & προστασία» & «Είναι σωστές οι αντιλήψεις, οι εντυπώσεις, οι πληροφορίες που έχεις;»,  την Τετάρτη στο Β1, Β2, Β3 (για 2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Μάθε για το Κάπνισμα»,την Πέμπτη στο Β1, Β2, Β3 (για 2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Αυτοέκφραση & Δυναμισμός» και την Παρασκευή στο Β1, Β2, Β3 (για 2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Τα Δύσκολα».

Το Κέντρο Πρόληψης εξάλλου πραγματοποίησε ήδη δυο ομιλίες για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στο Αμφιθέατρο του σχολείου μας δυο απογεύματα, την Τετάρτη, 28/02/2018  με θέμα: «Ενδοσχολικός Εκφοβισμός: Πρόληψη και Αντιμετώπιση», με εισηγήτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα, και την Τετάρτη, 07/03/2018 με θέμα: «Διαδίκτυο: Ασφαλής πλοήγηση-Κίνδυνοι-Εθισμός» με εισηγήτρια την κ. Γκουντούνα Ασπασία, ενώ θα ακολουθήσει τρίτη ομιλία την Τετάρτη, 14/03/2018  με θέμα: «Εξαρτησιογόνες Ουσίες», με εισηγήτρια την κ. Καργάκου Κατερίνα.

Από το  Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τη  Σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης στη θεματική ενότητα: «Διατροφή και ποιότητα ζωής» η κ. Ανδρέα-Παόλα Ρόχας Χιλ, Επίκουρη Καθηγήτρια Βιολογίας-Βιοχημείας, παρουσίασε καθημερινά για δυο διδακτικές ώρες ανά τμήμα σε όλες τις τάξεις το θέμα:  “Η επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων στην ανθρώπινη υγεία” και με πολύ απλό και παραστατικό τρόπο ώθησε τα παιδιά να ζουν και να τρέφονται πιο υγιεινά.

Επιπλέον η κ. Ρόχας, το απόγευμα της Δευτέρας, 5 Μαρτίου, ανέπτυξε   στο Αμφιθέατρο του σχολείου μας, προκειμένου να ενημερώσει και τους γονείς, αλλά και όποιον άλλον επιθυμούσε, το θέμα : “Η επίδραση των ορμονών στην υγεία, Ενδοκρινικός διαταράκτης”

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λακωνίας συνέβαλε στη διεξαγωγή της θεματικής εβδομάδας με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων και τη Φιλόλογο κ. Σταυρούλα Μπορέτου, η οποία πρόσφερε πολύτιμες πληροφορίες στη Γ΄ Τάξη του σχολείου μας με δυο δίωρες παρουσιάσεις σχετικά με την “Οδική ασφάλεια” και τις “Εξαρτήσεις από τα κινητά”. Η κ. Μπορέτου εξάλλου επισκέφθηκε το σχολείο μας σχεδόν όλες τις ημέρες διεξαγωγής της θεματικής εβδομάδας συμμετέχοντας στις βιωματικές δράσεις και των άλλων φορέων.

Την Τρίτη, 6 Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, από το ΚΕΣΥΠ της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λακωνίας  η κ. Βίκυ Βαφάκου παρουσίασε για τρεις διδακτικές ώρες στην Α΄Τάξη βιωματική δράση στον άξονα “‘Εμφυλες Ταυτότητες” με θέμα: “Το bulling και η σχολική διαχείρισή του από τους εκπαιδευτικούς”. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία μέσα από τη δράση αυτή να αντιληφθούν την έννοια της ενδοσχολικής βίας και να καταλάβουν πως ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι κάτι που μας αφορά όλους, με επιπτώσεις σε διαφορετικά επίπεδα, που χρειάζεται συνεργασία και επικοινωνία από όλες τις πλευρές ώστε να έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες αντιμετώπισής του.

Ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λακωνίας, Φιλόλογος κ. Δημήτρης Βαχαβιώλος, στον άξονα «Διατροφή και ποιότητα ζωής» παρουσίασε στους μαθητές των τριών τμημάτων της Β΄Τάξης για ένα δίωρο ανά τμήμα το θέμα: “Η διατροφή στο Βυζάντιο”, που κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των παιδιών.

Πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ήταν και η παρουσία του π. Ανδρέα Μπολοβίνου, Παιδοψυχιάτρου, ο οποίος στον άξονα «Πρόληψη εθισμού και εξαρτήσεων», ασχολήθηκε με το θέμα: “Εξάρτηση από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης” για μια ώρα ανά τμήμα στη Γ΄Τάξη. Τέλος, για ανατροφοδότηση και εξαγωγή συμπερασμάτων οι μαθητές και των τριών τμημάτων της Γ΄ Τάξης συγκεντρώθηκαν και συζήτησαν με τον παιδοψυχίατρο στο Αμφιθέατρο του σχολείου.

Στον άξονα “Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια” οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρεις δράσεις.

Η πρώτη αφορούσε στην καθημερινή επίσκεψη δυο τμημάτων του σχολείου στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Σπάρτης, όπου ο υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης κ. Τζανετέας Χρήστος, με απλό και κατανοητό τρόπο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο συζητούσε με τα παιδιά για τις  αρχές κυκλοφοριακής ασφάλειας και αγωγής και στη συνέχεια, με βιωματικό τρόπο,  έδειχνε τα σήματα του ΚΟΚ, τις διαβάσεις, τον ποδηλατόδρομο κτλ. στους μαθητές.

Η δεύτερη δράση πραγματοποιήθηκε χάρη στη συνδρομή της Τροχαίας Σπάρτης με  τον Υποδιοικητή της Τροχαίας, Υπαστυνόμο Α΄κ. Γεράσιμο Νικόλαο και τον κ. Βαρυπομπιώτη ΓεώργιοΥπαστυνόμο Α΄, οι οποίοι  με μεγάλη υπομονή ήρθαν δυο φορές στο Αμφιθέατρο του σχολείου μας και παρουσίασαν πρόγραμμα εκπαίδευσης  οδικής ασφάλειας με πολλά παραδείγματα, βίντεο, διαφάνειες και δέχτηκαν πολλές ερωτήσεις από τα παιδιά, στις οποίες απάντησαν με εύληπτο και κατανοητό τρόπο.

Η τρίτη δράση αφορά στο βιωματικό “μάθημα” της Τροχαίας έξω από τον χώρο του σχολείου μας, στον οδικό κόμβο και τις διαβάσεις επί της  Κ. Παλαιολόγου και της Όθωνος Αμαλίας, όπου όλα τα τμήματα της  Γ΄ Τάξης με υπεύθυνη καθηγήτρια την εκπ/κό του σχολείου κ. Θεοδωρακοπούλου Μαρία είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν  στην πράξη με τη βοήθεια του Υπαστυνόμου Α΄ κ. Γεωργίου Βαρυπομπιώτη  καθώς και των Αρχιφυλάκων Τροχαίας κ. Νίκου Αγρανιώτη και Αθανασόπουλου Γεωργίου παραβάσεις τροχοφόρων (αυτοκινήτων, τρακτέρ, δικύκλων κτλ) και να δουν πώς διενεργεί ένας τροχονόμος ελέγχους και ποιο είναι το έργο του. Μάλιστα οι μαθητές μας έπαιξαν και τον ρόλο του “βοηθού” τροχονόμου!

Τέλος, όλο το διδακτικό προσωπικό του σχολείου με ποικίλες δραστηριότητες πρόσφερε στα παιδιά την εμπειρία των βιωματικών δράσεων και των εμπειρικών γνώσεων σε θέματα που αφορούσαν σε όλους τους θεματικούς άξονες της φετινής θεματικής εβδομάδας.

Το 1ο Γυμνάσιο Σπάρτης

ευχαριστεί θερμά

όλους όσους συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή της θεματικής εβδομάδας

προσφέροντας με πολλή αγάπη και πραγματικό ενδιαφέρον

τις πολύτιμες γνώσεις τους και τον χρόνο τους

στα παιδιά!

 

 

Μοιραστείτε το Άρθρο: