Επισκέψεις στην έκθεση του Μουσείου Ελιάς

Ολοκληρώθηκε το διήμερο επισκέψεων όλων των τμημάτων του σχολείου μας στην Έκθεση  “Οι αµέτρητες όψεις του Ωραίου”, η οποία εντάσσεται στο πρόγραµµα δράσεων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και έχει τη στήριξη του Δήμου Σπάρτης.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να δουν αρχαία έργα, από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, τα οποία συμπυκνώνουν όψεις του Ωραίου και αποτυπώνουν την αέναη ανθρώπινη ανάγκη για αναζήτησή του στον καθημερινό βίο. Οι αρχαίοι Έλληνες ανήγαγαν την ομορφιά, σώματος και πνεύματος, σε υπέρτατο αγαθό αισθητικής απόλαυσης και ψυχικής ανάτασης, γεγονός που επαληθεύεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα, την εικονογραφία, αλλά και τα αριστουργήματα της τέχνης και του λόγου.

Η έκθεση στη Σπάρτη επικεντρώνεται στα αρωματικά έλαια δεδομένου ότι στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου παρουσιάζεται η μακραίωνη ιστορία της ελιάς και του λαδιού. Παράλληλα, αναδεικνύεται η πολύπλευρη σημασία των δυο αυτών αγαθών στην οικονομία, τη διατροφή, την υγιεινή, τις λατρευτικές συνήθειες, τα λαϊκά έθιμα. Η χρήση ελαιόλαδου στην καθαριότητα και στον καλλωπισμό μαρτυρείται ήδη από την προϊστορική εποχή και φτάνει έως τις μέρες μας.

Η περιοδική έκθεση σχετίζεται με αρχαία αντικείμενα που αναδεικνύουν τόσο την ιερότητα της ελιάς όσο και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ελαιόλαδου στη φροντίδα και στον καλλωπισμό του ανθρώπινου σώματος κατά την αρχαιότητα. Ο συνδυασμός τους με τα μόνιμα εκθέματα του Μουσείου αποτελεί  μάρτυρα της διαχρονικότητας του Ελληνικού πολιτισμού, φωτίζοντας πτυχές της καθημερινής ζωής και της τέχνης.

    

Μοιραστείτε το Άρθρο: