Επίσκεψη της Γ΄ Τάξης στην Έκθεση Ιστορικών Κειμηλίων του Χρήστου Κατσαμπάνη

 

Μια πολύ αξιόλογη και ενδιαφέρουσα Έκθεση Ιστορικών Κειμηλίων είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου οι μαθητές της Γ΄Τάξης του σχολείου μας στην αίθουσα των Λακώνων ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου στο Διοικητήριο ΠΕ Λακωνίας.

Αντικείμενο της έκθεσης ήταν  μια  μοναδική συλλογή με παλαιότυπα από το 1493 (βιβλία γκραβούρες, ξυλογραφίες, χαλκογραφίες), άρματα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, που με πολύ αγάπη, κόπο  και προσωπική εργασία  ετών κατάφερε να δημιουργήσει και να συντηρεί ο συλλέκτης και ερευνητής κος Χρήστος Κατσαμπάνης. Χάρτες, βιβλία, γκραβούρες, φορεσιές και άρματα αυθεντικά που μας μεταφέρουν σε άλλες εποχές, όταν ο ελληνικός λαός πάλευε  για την ελευθερία.

   Αφού πρώτα ο κος  Κατσαμπάνης μίλησε στους μαθητές για τα εκθέματα, στη συνέχεια έκανε μια ξενάγηση εξηγώντας στα παιδιά την προέλευση και την ιστορία τους.  Όπως είπε ο ίδιος ο συλλέκτης, στην έκθεση παρουσιάζονται μοναδικά κειμήλια απ’ όλη την Ελλάδα και κυρίως από την Πελοπόννησο. Οι φορεσιές  προέρχονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας και τις έχει αποκτήσει  με μεγάλο αγώνα, περπατώντας ο ίδιος από χωριό σε χωριό.

   Το σημαντικό με τη συλλογή των φορεσιών του κου Κατσαμπάνη είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για τα ρούχα που φορούσαν οι γυναίκες της ανώτερης τάξης, αλλά και για τις φορεσιές του λαού, των φτωχών ανθρώπων. Ο συλλέκτης έχει γυρίσει πολλές φορές την Ελλάδα, ως προπομπός του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, εκμεταλλεύτηκε αυτή την ιδιότητα  και έτσι αγόρασε τις μοναδικές φορεσιές που διαθέτει σήμερα, «όλες φορεμένες » όπως τονίζει ο ίδιος.
Εκτός από φορεσιές ο Χρήστος Κατσαμπάνης ξεκίνησε να συλλέγει και αυθεντικά άρματα του ’21. Ο οπλισμός προέρχεται από την περίοδο της Επανάστασης του 1821 και περιλαμβάνει όπλα και σπαθιά. Πολλά από τα σπαθιά είναι λάφυρα τουρκικά, με διακόσμηση και εγχάρακτες επιγραφές από το κοράνι.

Το μεγάλο ζήτημα με την πολύ σημαντική συλλογή του Χρήστου Κατσαμπάνη, όπως μας είπε ο ίδιος, είναι ότι μένει αναξιοποίητη από την πολιτεία, παρ’ ότι ο ίδιος έχει τη διάθεση να την προσφέρει για μόνιμη έκθεση σε κάποιον όμως κατάλληλο χώρο. 

Η Έκθεση των κειμηλίων αυτών είναι μια ιστορική, σημαντική, μοναδική συλλογή μέσα από την οποία διασώζεται η εθνική μνήμη. Όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης κ. Ντία Τζανετέα, που στηρίζει ουσιαστικά την Έκθεση, «πρόκειται για μια κατάθεση ψυχής από έναν πραγματικό Έλληνα, μια έκθεση που πρέπει όλοι οι Λάκωνες να επισκεφθούν». 

Μοιραστείτε το Άρθρο: