Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την πυροπροστασία και την αντιμετώπιση εκτάκτων  καταστάσεων φυσικών φαινομένων

Την Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023, ύστερα από πρόσκληση του σχολείου μας,  υλοποιήθηκε στο σχολείο μας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Πυροσβεστικής για την πυροπροστασία και την αντιμετώπιση εκτάκτων  καταστάσεων φυσικών φαινομένων από τον Αντιπύραρχο κο Γραφάκο  Kωvσταvτίνο, εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου, με τη συνεργασία και τη συνδρομή του κυρίου Αναγνωστάκου Χρήστου, Υπαρχιπυροσβέστη της Π.Υ. Γυθείου, του κου Βορβή Χρήστου, Αρχιπυροσβέστη της Π.Υ. Σπάρτης και της Πυροσβέστριας 5ετούς υποχρέωσης κας Γαλανοπούλου Ιωάννας της Π.Υ. Σπάρτης.

Το Πρόγραμμα παρακολούθησαν οι μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του σχολείου μας μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους και περιελάμβανε θεωρητικό και πρακτικό-βιωματικό μέρος με θεματολογία που αφορούσε στην πρόληψη και άμεση αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, στις δράσεις και επεμβάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, στη συμπεριφορά των πολιτών και στους τρόπους αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων που άπτονται του έργου της Πολιτικής Προστασίας.

Το θεωρητικό μέρος υλοποιήθηκε από τον Αντιπύραρχο κο Γραφάκο  Kωvσταvτίνο στο Αμφιθέατρο του σχολείου μας με μια εξαιρετική παρουσίαση που κατάφερε να προσελκύσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μαθητών και εκπαιδευτικών.

  

Παράλληλα, στον προαύλιο χώρο του Εσπερινού ΓΕΛ, έγινε παρουσίαση του Πυροσβεστικού οχήματος και του τρόπου λειτουργίας του. Τα παιδιά, χάρη στην επαγγελματική παρουσίαση των στελεχών της Π.Υ. του Γυθείου και της Σπάρτης, μπόρεσαν να δουν από κοντά ένα πυροσβεστικό όχημα, να  “παίξουν” και αυτά τον ρόλο του πυροσβέστη χειριζόμενα με τη βοήθεια των πυροσβεστών την πυροσβεστική μάνικα και να αναγνωρίσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για την άσκηση αυτού του σημαντικού επαγγέλματος.

Μετά την ολοκλήρωση του θεωρητικού και βιωματικού μέρους, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή και μαθητών και εκπαιδευτικών και αφορούσε στη συμπεριφορά των πολιτών και στους τρόπους αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων που άπτονται του έργου της Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, τα στελέχη της Π.Υ. παρουσίασαν την κατάσβεση φωτιάς με τη χρήση πυροσβεστήρα.

Αρχικά, ο κος Γραφάκος εξήγησε αναλυτικά τη λειτουργία ενός πυροσβεστήρα παρουσιάζοντας παραστατικά τα βήματα που απαιτούνται  για την ορθή και αποτελεσματική χρήση του πυροσβεστήρα και στη συνέχεια εξήγησε πώς ακριβώς ενεργούμε για την κατάσβεση της φωτιάς με πυροσβεστήρα αλλά και τις ενέργειες που οφείλουμε να κάνουμε όταν βρεθούμε κοντά σε φωτιά.

Η παρουσίασή του κου Γραφάκου ήταν ένα πολύ χρήσιμο μάθημα για μαθητές και εκπαιδευτικούς, δεδομένου ότι στα σχολεία υπάρχουν πυροσβεστήρες ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουμε τον τρόπο χρήσης τους. Παιδιά και μαθητές κλήθηκαν να εφαρμόσουν τις οδηγίες του κου Γραφάκου και να χρησιμοποιήσουν και αυτοί με τη σειρά τους  τον πυροσβεστήρα για την κατάσβεση της φωτιάς.

 

 

Αποτιμώντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Πυροσβεστικής θεωρούμε ότι βοήθησε πολύ ουσιαστικά τη σχολική μας κοινότητα στην ευαισθητοποίηση σε θέματα πυροπροστασίας και αντιμετώπισης εκτάκτων  καταστάσεων φυσικών φαινομένων και συνέβαλε στην ανάπτυξη Πυροσβεστικής Παιδείας των παιδιών του σχολείου μας.

Ευχαριστούμε θερμά  τον Αντιπύραρχο κο Γραφάκο  Kωvσταvτίνο της  Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου, τον κύριο Αναγνωστάκο Χρήστο, Υπαρχιπυροσβέστη της Π.Υ. Γυθείου, τον κύριο Βορβή Χρήστο, Αρχιπυροσβέστη της Π.Υ. Σπάρτης και την Πυροσβέστρια 5ετούς υποχρέωσης της Π.Υ. Σπάρτης.

Μοιραστείτε το Άρθρο: