Διδακτική επίσκεψη στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης

Τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης επισκέφθηκαν 3 τμήματα του σχολείου μας ( 22-09-2023 το  Γ2,  27-09-2023 το  Β2 και  28-09-2023 το  Β1) με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών κ.κ. Στρατάκου, Παντελάκου, Πέππα, Παπαγεωργίου και Θερμογιάννη, για την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Μικρασιατική Καταστροφή, 1922: Γνωρίζοντας την Ιστορία μέσα από τη λογοτεχνία, την τέχνη και το παιχνίδι».

Το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη παραχώρησε στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης τη Βιβλιοσκευή: «Μικρασιατική Καταστροφή, 1922: Γνωρίζοντας την ιστορία μέσα από τη λογοτεχνία, την τέχνη, το παιχνίδι» προκειμένου να πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η βιβλιοσκευή δανείζεται δωρεάν σε βιβλιοθήκες, ιδρύματα και άλλους φορείς, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων, κάνοντας τη μάθηση ένα συναρπαστικό παιχνίδι διασκέδασης. Σχεδιάστηκε με σκοπό τη δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας των παιδιών με τα ιστορικά γεγονότα, όπως καταγράφονται στην ιστοριογραφία, τις μαρτυρίες και τη λογοτεχνία, μέσα από ένα πακέτο δραστηριοτήτων και απευθύνεται σε παιδιά 10-15 ετών.

Στόχος των δραστηριοτήτων είναι τα παιδιά να κατανοήσουν τα γεγονότα, να ανακαλύψουν δικούς τους τρόπους για να κρατήσουν ζωντανή την ιστορική μνήμη και να δημιουργήσουν μια νέα αφήγηση (storytelling), ενώ παράλληλα ερευνούν τη διαχρονικότητα, τις συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων και τη διασύνδεση των ιστορικών γεγονότων της σύγχρονης εποχής.

Η βιβλιοσκευή περιέχει τα παρακάτω:

  1. Βιβλία
  2. Προτάσεις και υλικό για δραστηριότητες
  3. Επιτραπέζιο παιχνίδι
  4. Οπτικοακουστικό και εποπτικό υλικό
  5. Έντυπο οδηγιών
  6. Βιβλιογραφία και δικτυογραφία για περαιτέρω μελέτη και έρευνα

Συνοδευτικό υλικό της βιβλιοσκευής  αποτελούν δύο βίντεο, τα οποία μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος πατώντας στους αντίστοιχους συνδέσμους, πριν από την ενασχόληση της ομάδας με τις δραστηριότητες.

Τη δράση υλοποίησαν οι αποσπασμένες εκπαιδευτικοί στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης:
Δούνια Θεοδώρα – ΠΕ80 – Οικονομίας
Ιωάννου Ευσταθία – ΠΕ79.01 – Μουσικής Επιστήμης
Κόκκινου Αναστασία – ΠΕ79.01 – Μουσικής Επιστήμης


 

Μοιραστείτε το Άρθρο: