ΟΜΙΛΟΣ “ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΟΣ”
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Παπασταθάκη Σταθάκη Παναγιώτα (Μουσικός)
ΕΚΘΕΣΗ πεπραγμένων 2022-2023
Το 1ο Γυμνάσιο Σπάρτης σε συνεργασία με άλλα 4 σχολεία (2ο, 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης, 1ο και 2ο Γ.Ε.Λ. Σπάρτης συμμετείχε από κοινού σε Μουσικοθεατρική εκδήλωση, η οποία ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής της 21ης Ιουνίου 2023 προβάλοντας την ανάγκη να εκφράσει την επιθυμία του για ειρήνη στον κόσμο, ένα πολιτιστικό κάλεσμα των μαθητών πέντε σχολείων με χορωδία, θεατρικό, χορογραφίες, σκηνογραφία, μουσική επένδυση, ηχοληψία κ.α.
O Μουσικοθεατρικός ‘Oμιλος του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης ήταν μεικτός με τα υπόλοιπα σχολεία. Το σύνολο όλων των μαθητών/τριιών ήταν 43. Το 1ο Γυμνάσιο είχε 19 μαθητές όλων των τάξεων, 6 αγόρια και 13 κορίτσια. Για τη συμμετοχή τους χρειάστηκε κατάθεση Υπεύθυνη Δήλωση των Γονέων και Κηδεμόνων. Οι πρόβες διεξήχθησαν στο Αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης κάθε Σάββατο 15.00-17.00 από τον Οκτώβρη έως και Μάϊο (13/5/2023). Η Παράσταση είχε δρομολογηθεί να γίνει το Σάββατο 20/5/2023, αλλά λόγω των εκλογών μεταφέρθηκε για τις 21/6/2023 κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμο Σπάρτης και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης.
Η Μουσικοθεατρική μαθητική παράσταση «Το παιχνίδι των τεσσάρων πολέμων» είναι μια αλληγορική παράσταση η οποία με κωμικό τρόπο καυτηριάζει τα δεινά του πολέμου, την εξαθλίωση και την κατάρρευση του ανθρώπου εξαιτίας της αλαζονείας, της απληστίας και της απανθρωπιάς των ηγετών, όπου μέλημά τους είναι μόνο η φιλοδοξία, το προσωπικό όφελος και ο πλουτισμός. Η νοσηρή εμμονή τους είναι στέρεη ή τόσο ρευστή, ώστε με τα δικά τους «νήματα» έρχονται τα «πάνω, κάτω». Η ματαιοδοξία υφάρπαξε μια θέση και «Το παιχνίδι των τεσσάρων πολέμων» ήρθε για να βάλει στη θέση της την ειρήνη.
Μια πολυσύνθετη παράσταση αποτελούμενη από πολλές ομάδες: χορωδίας, ορχήστρας, ηθοποιών, χορού, ηχοληπτών, ηλεκτρονικής επεξεργασίας ,ενδυματολογίας, μακιγιάζ, εθελοντών.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί πραγματεύτηκαν ιστορικά γεγονότα που «σημάδεψαν» την παγκοσμιότητα με πολέμους, με άνισες και δυσμενείς καταστάσεις των λαών, με την αποκατάσταση των εθνών και μη, αναδεικνύοντας ως μοναδική ελπίδα του ανθρώπου την ειρήνη.
Τα παιδιά «διέτρεξαν» πολλούς εκπαιδευτικούς τομείς όπως: Λογοτεχνία, Γεωγραφία, Ιστορία, Κοινωνιολογία, Μουσική, Πληροφορική, Φυσική Αγωγή, Εικαστικά.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα απ’ το μάθημα της Ιστορίας “μεταφέρθηκαν” στον 1ο και 2ο παγκόσμιο πόλεμο, στον πόλεμο του Βιετνάμ κ.α.
Στο μάθημα της Λογοτεχνίας «εξερεύνησαν» μεγάλους λογοτέχνες (Ρίτσο, Αναγνωστάκη, Σαμαράκη κ.α.) σε κείμενά τους για τον πόλεμο και την ειρήνη.
Απ’ το μάθημα της Γεωγραφίας βρήκαν τους «πληγέντες» τόπους των μεγάλων πολέμων, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική και Ασία.
Απ’ το μάθημα της Μουσικής διείσδυσαν στην τέχνη των μεγάλων μουσικών όπως του Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Λοΐζου, Κατσαρού κ.α και ερμήνευσαν τραγούδια:
«Τέσσερις στρατηγοί», «Ο μέρμηγκας», Ο γέρο νέγρο Τζιμ», «Μη με ρωτάς», «Μάνα θα τους περιμένει», «Τα παιδιά κάτω στον κάμπο», «Αρνιέμαι», «Άσμα ασμάτων», «Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος» κ.α σε στίχους μεγάλων δημιουργών όπως του Ρίτσου , Καμπανέλλη, Νεγρεπόντη, Πυθαγόρα κ.α.
Στο μάθημα της Πληροφορικής, στο powerpoint, δημιούργησαν διαφάνειες των σκηνών της παράστασης και εξοικειώθηκαν στον τομέα δημιουργίας βίντεο.
Στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής έμαθαν πολλούς χορούς ( Freestyle, τζαζ, κ.α.)
Στο μάθημα των Eικαστικών διερεύνησαν μεγάλους ξένους και Έλληνες ζωγράφους, οι οποίοι αποτύπωσαν θέματα για την ειρήνη και τον πόλεμο (Pablo Picasso, «Guernica»,Peter Paul Rubens «Οι Συνέπειες του Πολέμου», Salvador Dalí, «Μαλακή κατασκευή με βρασμένα φασόλια» Francisco Goya, «Η 3η Μαΐου» Ivan Aivazovsky, «Η Ναυμαχία του Τσεσμέ τη νύχτα» κ.α.).
Στη Μουσικοθεατρική αυτή εκδήλωση συμμετείχαν έμπρακτα και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων όλων των σχολείων, προωθώντας έτσι τη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς που οργάνωσαν την επίπονη αυτή προσπάθεια, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο θέματα επικοινωνίας, δράσεων, οικονομικής στήριξης, όσο και αλληλοβοήθειας των δυο μερών (Σχολείου και Γονέων).
Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης συνεργάστηκαν άψογα με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους των άλλων σχολείων και δημιούργησαν φιλικούς δεσμούς.
Ο Δήμος Σπάρτης και το Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «αγκάλιασε» αυτήν την προσπάθεια, τη συμπεριέλαβε στις εκδηλώσεις του Δήμου για την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής της 21ης Ιουνίου 2023 και σε συνεργασία με τη Δημόσια –Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης παρουσιάστηκε η Μουσικοθεατρική παράσταση «Το παιχνίδι των τεσσάρων πολέμων» στον χώρο της, την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023.
Το 1ο Γυμνάσιο Σπάρτης συνέβαλε με τον καλύτερο τρόπο στην άψογη φιλοξενία όλων των μαθητών στο Αμφιθέατρό του, μια αίθουσα πολύ μεγάλη, άνετη και οργανωμένη με θεατρική σκηνή και πλήρη ηχητική κάλυψη, ώστε να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το δύσκολο, αξιόλογο και βαθιά ποιοτικό εγχείρημα.
ΟΜΙΛΟΣ “ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ”
ΕΚΘΕΣΗ πεπραγμένων 2022-2023
Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Παπαγεωργίου Παναγιώτης (Αγγλικής Φιλολογίας)
Ο Όμιλος “Φίλων της Φαντασίας” αποσκοπούσε στο να διατηρήσει αμείωτη τη δημιουργική δυναμική και την παιδικότητα των μαθητών/μαθητριών καθώς εισέρχονταν στη δύσκολη ηλικία της εφηβείας. Για τον σκοπό αυτό, ο Όμιλος ασχολήθηκε με το παραμύθι, την επική και την επιστημονική φαντασία στη Λογοτεχνία, στον Κινηματογράφο, στα Κόμικς και στη Μουσική.
Τις γνώσεις που αποκόμισαν οι μαθητές/μαθήτριες τις χρησιμοποίησαν στη συνέχεια δημιουργικά – ζωγραφίζοντας, συγγράφοντας, τραγουδώντας, χορεύοντας και συμμετέχοντας σε μία βιωματική περιπέτεια φαντασίας.
Μέσα στον Όμιλο “Φίλων της Φαντασίας”, οι μαθητές και οι μαθήτριες αξιοποίησαν τη φαντασία ως τρόπο χαλάρωσης, διασκέδασης, δημιουργίας και απόδρασης από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Τους δόθηκε η δυνατότητα να εκφραστούν ελεύθερα με όποιον τρόπο τους ταιριάζει σύμφωνα με τις κλίσεις, τις ικανότητες και τα ταλέντα τους.
Κατά τη φετινή σχολική χρονιά ο Όμιλος λειτούργησε με 10 συμμετέχοντες / συμμετέχουσες 2 ώρες εβδομαδιαίως και θα συνεχίσει τη λειτουργία του και την επόμενη σχολική χρονιά.
ΟΜΙΛΟΣ “ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ – ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ”
ΕΚΘΕΣΗ πεπραγμένων 2022-2023
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Χίου Αντωνία (Φιλόλογος)
Ο Όμιλος “Ψυχαγωγίας-Φιλαναγνωσίας” αποσκοπούσε στην ψυχαγωγική απασχόληση των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας μέσα από παραδοσιακά και μοντέρνα επιτραπέζια και άλλα παιχνίδια, πάζλ, χειροτεχνίες και κατασκευές.
Ο δεύτερος βασικός στόχος του Ομίλου ήταν να παρακινήσει τους μαθητές / μαθήτριες στην ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων. Οι συμμετέχοντες/ουσες στον Όμιλο αποφορτίζονταν από τις καθημερινές μαθησιακές απαιτήσεις παίζοντας και διασκεδάζοντας σε έναν χώρο διαμορφωμένο ειδικά για τον σκοπό αυτό.
Έπαιξαν παιχνίδια που ήδη γνωρίζαν αλλά ανακάλυψαν και νέα παιχνίδια και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, αποκτώντας έτσι νέους τρόπους και διεξόδους απόδρασης από την κούραση του διαβάσματος.
Έμαθαν επίσης να αγαπούν το διάβασμα εξωσχολικών λογοτεχνικών βιβλίων, δανειζόμενοι/ες μοντέρνα λογοτεχνικά βιβλία που έχουν αγοραστεί με κριτήριο την απήχησή τους στους/στις εφήβους/ες.
Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, το ενδιαφέρον συμμετοχής στον Όμιλο ήταν τόσο μεγάλο ώστε λειτούργησε με 20 συμμετέχοντες/συμμετέχουσες -αντί για 12 που είναι το προβλεπόμενο ανώτατο όριο. Ο Όμιλος λειτούργησε 4 ώρες εβδομαδιαίως και θα συνεχίσει τη λειτουργία του και την επόμενη σχολική χρονιά.