50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023, γιορτάστηκε στο σχολείο μας η επέτειος του Πολυτεχνείου στο Αμφιθέατρο και σε αίθουσες του σχολείου.

Δείτε τα μηνύματα του Υπουργού και της Υφυπουργού Παιδείας για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου:

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου

“Συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από μια νύχτα που άλλαξε την ιστορία.

Από το σπαρακτικό «Εδώ Πολυτεχνείο» έως το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» που αντηχούσε στους δρόμους της Αθήνας.

Οι φοιτητές έσπασαν τη σιωπή του φόβου, κινητοποιώντας με τόλμη τις υγιείς δυνάμεις του τόπου απέναντι στη βία και τον αυταρχισμό της χούντας.

Τιμούμε τους ήρωες του Πολυτεχνείου.

Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» της οδού Στουρνάρη βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνους που διαχρονικά διεκδίκησαν με θάρρος την Ελλάδα που ονειρεύονταν: μια ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα. Στο πρόσωπό τους τιμούμε επίσης και όλους εκείνους που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στους πραξικοπηματίες καθ΄ όλη τη διάρκεια της επταετίας. Που αγωνίστηκαν διακινδυνεύοντας – και πολλές φορές θυσιάζοντας – την ελευθερία τους, τη σωματική τους ακεραιότητα, ακόμα και τη ζωή τους”.

Μήνυμα Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττας Μ. Μακρή:

“50 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητριών και των φοιτητών του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 και σε αυτόν τον μισό αιώνα η φωνή εκείνων των αιώνια νέων είναι, πάντα, δυνατή και η ψυχή παλλόμενη.

 Αυτά τα 50 χρόνια πορευόμαστε σε μια διαδρομή, όπου οι γενιές συναντιούνται, συνομιλούν, συνυπάρχουν, συναγωνίζονται, συνδιεκδικούν και υπερασπίζονται όλους τους θεμελιώδεις και απαράβατους όρους μιας δημοκρατικής Πολιτείας, για τους οποίους αξίζει να δώσεις μάχες δύσκολες και σκληρές.

 Στην επέτειο του Πολυτεχνείου στέκομαι με τιμή και σεβασμό, στη νεολαία εκείνη με ευγνωμοσύνη και θαυμασμό, στην ιστορία με περισυλλογή και σε κάθε νέα γενιά με ελπίδα και απαιτήσεις. Τίποτα από όλα αυτά να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην ξεθωριάσει, τίποτα να μην ξεπέσει.

 Η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας, αυτή η γενναία και συνταρακτική συλλογική νίκη κέρδισε για όλους μας την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, το δικαίωμα.

 Με το ρεύμα της φωνής τους να διαπερνά κάθε κύτταρό μας και την ηλεκτρισμένη ενέργειά τους να δίνει σφυγμό σε κάθε ευθεία γραμμή αναλαμβάνουμε τη δική μας ευθύνη και γράφουμε, κάθε μέρα, τη συνέχεια σε μια υπό διαμόρφωση ιστορία τιμώντας και κρατώντας ζωντανό τον αντιδικτατορικό αγώνα της νεολαίας του ’73.”

 

Μοιραστείτε το Άρθρο: