Βραβεύσεις

Συγχαρητήρια στον μαθητή της Α’ τάξης του σχολείου μας Αραχωβίτη Ηλία, ο οποίος κατέλαβε την 1η θέση στον 25ο  Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με θέμα: «Η Εκπαίδευση δεν μπορεί να περιμένει», μια δράση για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, μέσα από την ισότητα και την ελευθερία, πέρα από διαχωρισμούς και ανισότητες, στη σχολική κοινότητα.
Τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού που αποτελείται από εκπροσώπους του γραφείου συνεργασίας της UNICEF στην Ελλάδα, του Δικτύου για τα δικαιώματα του παιδιού, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αξιολόγησαν 850 συμμετοχές, βραβεύοντας την καλύτερη ενημερωτική εκστρατεία.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που αφορά στον Διαγωνισμό:

H εκπαίδευση έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει ανθρώπους, να αλλάζει ζωές, να σώζει ολόκληρα κράτη. Μέσα από την κοινή εμπειρία της πανδημίας που επηρέασε καταλυτικά τις ζωές όλων των ανθρώπων στον κόσμο είδαμε τι σημαίνει για ένα παιδί να στερείται, έστω και προσωρινά, τον φυσικό χώρο του σχολείου. Και τι συνέπειες μπορεί να έχει η ελλιπής και ανισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση για ολόκληρες κοινωνίες.

Το σχολείο ως χώρος ασφάλειας, ως διαδικασία μάθησης, ως πεδίο κοινωνικοποίησης και ένταξης σε μια ομάδα, είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που εξακολουθούν να στερούνται εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά πρόσφυγες.


Ο 25ος Μαθητικός Διαγωνισμός της Ύπατης Αρμοστείας κάλεσε τα παιδιά να σκεφτούν, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να σχεδιάσουν και να διεκδικήσουν τα ίδια το δικαίωμά τους στο σχολείο. Να γίνουν οι δημιουργοί και διαφημιστές μιας ενημερωτικής εκστρατείας για ένα σχολείο που να είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλα τα παιδιά. Όταν τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να φωνάξουν για τα ίδια και τους συνομήλικούς τους «το σχολείο δεν μπορεί να περιμένει», πού  και πώς διαλέγουν να απευθύνουν αυτό το μήνυμά τους;”

Μπράβο και στη συνάδελφο κυρία Καραγιάννη Λαμπρινή που ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμμετέχει το σχολείο μας στον διαγωνισμό και οργάνωσε τη συμμετοχή των μαθητών / μαθητριών μας που έλαβαν μέρος.
Δείτε την αφίσα του  μαθητή που βραβεύθηκε:


Το 1ο Βραβείο κατέκτησε το σχολείο μας στο 4ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα:

“Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες”.

Συγκεκριμένα, στο Πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν 245 σχολεία όλων των βαθμίδων από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια, περίπου 9.000 μαθητές και 1850 μαθητικές δημιουργίες!

Το σχολείο μας πήρε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «Project» με τη δημιουργία ηλεκτρονικού παιχνιδιού με τίτλο:

«Ταξιδεύοντας στην Κύπρο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού». 

Δημιουργοί του ηλεκτρονικού παιχνιδιού ήταν οι μαθητές της  Γ΄τάξης, Βλάσσης Ιωάννης και Βαρζακάκος Ευστράτιος και υπεύθυνοι καθηγητές του Προγράμματος οι εκπαιδευτικοί  κ. Βλαχουτσάκου Θεοδούλη, κ. Μανώλη Κανέλλα, κ. Βλαχολιά Μαρία και κ. Σακελλαρόπουλος  Ανδρόνικος.